Surftips

Surfen op het internet, dat heb jij net ook gedaan, anders was je hier nu niet terechtgekomen.
Wat kun je allemaal nog meer, naast een adres intikken achter het balkje “adres”?

Hier volgen een aantal tips voor het surfen op het internet.

– Zijn er pagina’s waar je best wel vaak komt? Dan kun je deze sites bij je “favorieten” zetten. Je klikt op “favorieten”. Deze knop kun je vinden op de takenbalk. Er komt dan een balkje links in het scherm te staan. Als je op een website bent waar je best wel vaak bent, kun je op “toevoegen” klikken op het balkje links in beeld. Druk op “ok” en de website staat erbij. Nu hoef je nooit meer het adres in te toetsen maar kun je op het adres klikken in de blak links in beeld.

– Ben je op een website geweest, maar je weet niet meer welke het was? Dan kun je bij “geschiedenis” kijken bij welke websites je allemaal bent geweest die dag. Ook de knop “geschiedenis” kan je vinden op de takenbalk boven in beeld. Als je erop drukt komt er, net zoals bij “favorieten” een balkje links in beeld.

– Als je iets wilt opzoeken op internet, bijvoorbeeld over Harry Potter of iets voor je spreekbeurt, kun je gaan zoeken in zoekmachine”s. www.google.nl of www.ilse.nl zijn twee voorbeelden. Je kunt dan achter het balkje “zoeken” een woord intypen waarna de machine zoekt. Daarna komen er allemaal websites die over jouw onderwerp gaan, tevoorschijn. Je kunt dan op één van die sites klikken.

– Je kunt ook dingen downloaden van internet. Bij downloaden kopieer je bijvoorbeeld een spelletje, kleurplaat, liedje of een ander bestandje van internet, naar je eigen computer. Daarna kun je dit spelletje spelen op je computer, zonder on-line te gaan. Meestal staat wel aangegeven wat je moet doen als je iets wilt downloaden.

– Maar wees ook bij het downloaden van bestandjes voorzichtig met virussen! Deze bestandjes die je download kunnen ook virussen bij zich hebben. Wat je het beste kan doen is deze bestandjes eerst scannen op virussen vóór je het bestandje opent! Je klikt met je rechtermuisknop op het bestandje. Dan klik je “scan for viruses”. Hij scant dan, en als de virusscanner klaar is, kun je het bestandje openen.