Chattip

Chatten is eigenlijk praten met elkaar via de computer. Je typt in plaats van dat je praat. Meestal moet je een “nickname” intypen. Dit kan je gewone naam zijn, maar meestal een grappige naam die jezelf bedenkt. Alles wat je typt komt achter die naam te staan. Het is leuk om te chatten met een vriendje of vriendinnetje, maar ook veel onbekende mensen kunnen de chatbox inkomen. Dat is het gevaar, je kunt niet zien met wie je praat. Iemand kan zich voordoen als een meisje van 11, die net als jij, van paarden houdt. Maar het kan ook een man van 30 zijn of een oude oma van 70! Daarom moet je voorzichtig zijn met de dingen die je in typt. Je moet niet teveel dingen aan vreemde mensen over jezelf vertellen.

Hieronder volgen een paar tips wat je wel en niet moet doen bij het chatten.

– Wees voorzichtig tijdens het chatten. Geef niet zomaar persoonlijke informatie over jezelf aan een vreemde. Je adres of telefoonnummer moet je nooit doorgeven!

– Spreek nóóit met iemand af. Met niemand die je in de chat-box hebt ontmoet. Je weet niet met wie je praat. Iedereen kan liegen over wie hij of zij is en kan kwade bedoelingen hebben. Ook niet stiekem! Overleg altijd met je ouders!

– Je moet respect voor andere mensen tonen. Geen rare woorden gebruiken of schelden.

– Als je je niet op je gemak voelt, gewoon de computer uitzetten. Worden er rare dingen gezegd of gescholden? Je kunt alles zo weg klikken, zonder wat te zeggen. Je moet je er niks van aantrekken!! Er kunnen soms niet zulke leuke dingen tegen je gezegd worden. Maar dit gebeurt alleen maar omdat mensen anoniem zijn en makkelijker zulke dingen durven zeggen. Als je er echt mee zit, moet je er altijd met iemand over praten. Met je ouders, je broer of zus, vriendjes of vriendinnetjes of zelfs je juf of meester. Je hoeft je er echt niet voor te schamen! Het komt zo vaak voor, dat kinderen zich niet zo goed voelen door wat er allemaal op internet tegen hen wordt gezegd. Maar ze durven het bijna nooit te zeggen. Gewoon zeggen hoor!!