Mailtip

Het sturen van een e-mail, iedereen weet toch wel hoe dat moet?
Vast wel, maar er zijn altijd een paar kinderen die het nog nooit gedaan hebben en graag willen weten hoe je dat precies moet doen. Er zijn vast ook kinderen die vaak genoeg een mailtje sturen maar bijvoorbeeld niet weten hoe je een bijlage (een plaatje of een ander bestand) mee kunt sturen. Daarom zullen we voor jullie uitleggen hoe het e-mailen nou precies in elkaar zit. Ook moet je oppassen voor virussen! Je kunt ze via mail heel makkelijk oplopen! Hieronder zullen ook een paar tips volgen over hoe je moet oppassen voor een virus.

Een mailtje versturen.
Wil je een mailtje sturen naar een vriendje of vriendinnetje, dan moet je op “nieuw bericht” klikken. Dan komt er een schermpje waar je dingen moet invullen. Bij “aan” of “to”moet je het e-mailadres invullen van degene naar wie je graag een mailtje wilt sturen. Je kunt bij “onderwerp” of “subject” even in het kort vertellen waar het berichtje over gaat. Je vriendje of vriendinnetje die het bericht ontvangt, leest dit zinnetje voor hij of zij het   berichtje opent. Het is een soort titel voor het berichtje. Daarna kun je gewoon op het witte tekstvlak je verhaaltje typen. Wil je nog een plaatje of iets anders mee sturen, kun je dit toevoegen aan je mailtje. Klik op “bijlage” of “attachement”. Dan moet je op “bladeren” of “browse” klikken. Je moet dan het documentje opzoeken dat je graag mee wilt sturen. Heb je hem gevonden, klik je op “ok” en “attach” of alleen op “bijlage”. Je ziet dan de naam van de bijlage bij je berichtje verschijnen. Wil je het berichtje aan meer vriendjes en vriendinnetje sturen? Dan kun je achter CC de andere e-mailadressen typen. Allemaal achter elkaar met een komma tussen elk adres. Wil je dat niemand, naar wie je een berichtje stuurt, weet naar wie je allemaal hetzelfde mailtje stuurt? Dan moet je al die adressen achter BCC zetten. Dan klik je op “versturen” of “sent”. Zo kun je dus een mailtje sturen! Hartstikke makkelijk toch?

Een mailtje ontvangen.
Hoe ontvang je een mailtje? Je krijgt alle je berichtjes automatisch binnen, of  je moet eerst nog even op de “ontvang” knop drukken. Of op de “receive” knop in het Engels. Je ziet dan aan de dichte envelopjes dat ze nog niet gelezen zijn, of geopend. Je kunt op het bericht klikken of dubbel klikken en dan krijg je het hele berichtje te zien. Als er een paperclip in het berichtje zit, dan is er een bijlage bij het berichtje gevoegd. Als je op het paperclipje klikt, kun je zien welke bestanden er allemaal zijn toegevoegd. Wil je er eentje openen, druk je erop. Je kunt het meteen openen of eerst opslaan op je computer en daarna openen.

Opgepast voor virussen!!
Als je een mailtje ontvangt moet je heel erg oppassen voor een virus. Tegenwoordig komen de meeste virussen op de computer via e-mail. Ook al heb je een virus scanner, ze kunnen toch nog altijd binnen dringen. Meestal via een bijlage. Als een bijlage een virus bij zich heeft, moet je hem niet openen. Als je de bijlage opent heb je het virus al op de computer. Maar hoe weet je nou of een mailtje een virus bij zich heeft? Dat is heel moeilijk te zien. Er zijn zo veel verschillende virussen, dat kun je nooit allemaal onthouden. En elke dag komen er weer nieuwe bij. Maar wat kun je doen om te voorkomen dat je een virus op je computer krijgt via mail?
Als je een berichtje krijgt van een onbekend iemand of is het reclame, dan kun je dit mailtje het beste meteen verwijderen. Je klikt op het berichtje en drukt op “delete” of “verwijderen”. Krijg je een “vreemd” berichtje van iemand en vertrouw je het niet? Dan kun je het beste het document uit de bijlage van het mailtje eerst opslaan. Dan, voor je het opent, druk je op het bestand met je rechtermuis knop. Dan komt er een balkje met onder andere “scan for viruses” als keuzemogelijkheid. Die klik je aan. Het document wordt dan gescand. Er wordt dan gekeken of een document een virus heeft.  Het is verstandig om de virusscanner om de zoveel tijd even up te daten. Dan wordt de virusscan weer vernieuwd en kan dan nog meer virussen vinden.

Chattip

Chatten is eigenlijk praten met elkaar via de computer. Je typt in plaats van dat je praat. Meestal moet je een “nickname” intypen. Dit kan je gewone naam zijn, maar meestal een grappige naam die jezelf bedenkt. Alles wat je typt komt achter die naam te staan. Het is leuk om te chatten met een vriendje of vriendinnetje, maar ook veel onbekende mensen kunnen de chatbox inkomen. Dat is het gevaar, je kunt niet zien met wie je praat. Iemand kan zich voordoen als een meisje van 11, die net als jij, van paarden houdt. Maar het kan ook een man van 30 zijn of een oude oma van 70! Daarom moet je voorzichtig zijn met de dingen die je in typt. Je moet niet teveel dingen aan vreemde mensen over jezelf vertellen.

Hieronder volgen een paar tips wat je wel en niet moet doen bij het chatten.

– Wees voorzichtig tijdens het chatten. Geef niet zomaar persoonlijke informatie over jezelf aan een vreemde. Je adres of telefoonnummer moet je nooit doorgeven!

– Spreek nóóit met iemand af. Met niemand die je in de chat-box hebt ontmoet. Je weet niet met wie je praat. Iedereen kan liegen over wie hij of zij is en kan kwade bedoelingen hebben. Ook niet stiekem! Overleg altijd met je ouders!

– Je moet respect voor andere mensen tonen. Geen rare woorden gebruiken of schelden.

– Als je je niet op je gemak voelt, gewoon de computer uitzetten. Worden er rare dingen gezegd of gescholden? Je kunt alles zo weg klikken, zonder wat te zeggen. Je moet je er niks van aantrekken!! Er kunnen soms niet zulke leuke dingen tegen je gezegd worden. Maar dit gebeurt alleen maar omdat mensen anoniem zijn en makkelijker zulke dingen durven zeggen. Als je er echt mee zit, moet je er altijd met iemand over praten. Met je ouders, je broer of zus, vriendjes of vriendinnetjes of zelfs je juf of meester. Je hoeft je er echt niet voor te schamen! Het komt zo vaak voor, dat kinderen zich niet zo goed voelen door wat er allemaal op internet tegen hen wordt gezegd. Maar ze durven het bijna nooit te zeggen. Gewoon zeggen hoor!!

Surftips

Surfen op het internet, dat heb jij net ook gedaan, anders was je hier nu niet terechtgekomen.
Wat kun je allemaal nog meer, naast een adres intikken achter het balkje “adres”?

Hier volgen een aantal tips voor het surfen op het internet.

– Zijn er pagina’s waar je best wel vaak komt? Dan kun je deze sites bij je “favorieten” zetten. Je klikt op “favorieten”. Deze knop kun je vinden op de takenbalk. Er komt dan een balkje links in het scherm te staan. Als je op een website bent waar je best wel vaak bent, kun je op “toevoegen” klikken op het balkje links in beeld. Druk op “ok” en de website staat erbij. Nu hoef je nooit meer het adres in te toetsen maar kun je op het adres klikken in de blak links in beeld.

– Ben je op een website geweest, maar je weet niet meer welke het was? Dan kun je bij “geschiedenis” kijken bij welke websites je allemaal bent geweest die dag. Ook de knop “geschiedenis” kan je vinden op de takenbalk boven in beeld. Als je erop drukt komt er, net zoals bij “favorieten” een balkje links in beeld.

– Als je iets wilt opzoeken op internet, bijvoorbeeld over Harry Potter of iets voor je spreekbeurt, kun je gaan zoeken in zoekmachine”s. www.google.nl of www.ilse.nl zijn twee voorbeelden. Je kunt dan achter het balkje “zoeken” een woord intypen waarna de machine zoekt. Daarna komen er allemaal websites die over jouw onderwerp gaan, tevoorschijn. Je kunt dan op één van die sites klikken.

– Je kunt ook dingen downloaden van internet. Bij downloaden kopieer je bijvoorbeeld een spelletje, kleurplaat, liedje of een ander bestandje van internet, naar je eigen computer. Daarna kun je dit spelletje spelen op je computer, zonder on-line te gaan. Meestal staat wel aangegeven wat je moet doen als je iets wilt downloaden.

– Maar wees ook bij het downloaden van bestandjes voorzichtig met virussen! Deze bestandjes die je download kunnen ook virussen bij zich hebben. Wat je het beste kan doen is deze bestandjes eerst scannen op virussen vóór je het bestandje opent! Je klikt met je rechtermuisknop op het bestandje. Dan klik je “scan for viruses”. Hij scant dan, en als de virusscanner klaar is, kun je het bestandje openen.