Geurvreter

Melk

1. Knip twee kleine stukjes van dik keukenpapier.
Week ze beide in melk en laat ze drogen. Hoe
denk je dat ze ruiken als ze droog zijn?

2. Wrijf ongeveer een theelepel zuiveringszout
over beide kanten van één van de gedroogde
stukjes keukenrol. ruik nu nog eens aan beide
stukjes. En? ruik je verschil?

Hoe kan dat?

Het stukje keukenpapier zonder zuiveringszout ruikt
zuur. Het andere stukje ruikt nauwelijks. Dat komt
omdat zuiveringszout een base is. Basen worden
vaak gebruikt in schoonmaakmiddelen en kunnen
vieze luchtjes neutraliseren.

Zuren en basen

lemon

Zuren en basen zijn soorten chemicaliën.
Als ze heel sterk zijn, kunnen ze gevaarlijk
zijn. In dagelijkse dingen zitten minder
sterke zuren en basen, bijvoorbeeld
citroensap en zuiveringszout.
Onderstaande proefjes laten zien wat ze
kunnen en hoe je ze uit elkaar kunt houden.

Onzichtbare inkt

1. Doe een eetlepel citroensap op een bordje.
Doop je penseel in het sap en maak
hiermee een tekening op dun papier.
2. Laat het papier drogen. De tekening die
je hebt gemaakt is nu niet zichtbaar,
maar als je er met waskrijt overheen
gaat, wordt je tekening weer zichtbaar!

Hoe kan dat?

citroensap is een zuur. Het zuur breekt deeltjes
in het papier af en maakt het een beetje
slap, de oppervlakte van het papier verandert.
Je kunt deze verandering niet zien, totdat je
er met waskrijt overheen gaat! Dan kun je zien
dat de citroendelen donkerder zijn dan de rest.