Surfkids top 10 (najaar)

 1. Sarah & Julia ft Nigel Sean
  HOOFD IN DE WOLKEN
 2. Mylène & Rosanne
  SISTER BFF
 3. Marcus & Martinus
  DANCE WITH YOU
 4. Vajèn & Rein
  HART BEAT
 5. Luis Fonsi ft Daddy Yankee
  DESPACITO
 6. Shawn Mendes
  THERE’S NOTHING HOLDIN’ ME BACK
 7. Ed Sheeran
  GALWAY GIRL
 8. Dave Dekker
  MOOIER DAN MOOI
 9. Ronnie Flex ft Frenna
  ENERGIE
 10. 4LIFE
  DE LIEFSTE

Drummen

Een drumstel is een stel trommels (in het Engels: drums) en bekkens. Een gewoon drumstel bestaat uit vier of vijf trommels en drie bekkens. Bekkens zijn ronde metalen schijven om op te slaan. Die trommels en bekkens zijn de basisset. Alle trommels bestaan uit dezelfde onderdelen: een ketel en een vel. De ketel is de klankkast. Het is een holle ruimte, gemaakt van hout. De ketel van de snarendrum is van hout of metaal gemaakt. Over de ketel is het vel gespannen. De vellen waren vroeger van kalfsleer. Nu zijn ze van kunststof.

Los bewegen
De meeste kinderen die gaan drummen, beginnen wanneer zij acht jaar oud zijn. In het begin duren de lessen maar twintig minuten. Je leert hoe je de stokken vast moet houden en hoe je achter het drumstel zit. Het moeilijkste van drummen is dat je je armen en benen los van elkaar moet leren bewegen. Daar heb je een goede motoriek voor nodig. Dat is de manier waarop je je beweegt. Op drumles leer je ook noten lezen. Voor drums bestaat er een speciaal notenschrift. Dat is de manier waarop de muziek is opgeschreven.

Een drumstel maakt veel lawaai. Veel drummers spelen met oordoppen in, om hun oren te beschermen. Elektronische drumstellen kun je harder of zachter zetten en je hoort het geluid door een koptelefoon. Een drumstel koop je in een muziekwinkel. Er staan meestal een paar sets. En er hangen allerlei toms en bekkens aan de muur. In veel muziekwinkels mag je dingen uitproberen. Soms heeft een winkel een speciale geluidscabine. Dat is een hokje met extra dikke muren waardoor niemand last heeft van het geluid.

In je eentje drummen is leuk. Maar samenspelen met andere muzikanten is pas echt geweldig! Je hoeft niet lang en goed te kunnen drummen om samen te kunnen spelen. Als je maar goed in de maat kunt blijven. Veel muziek kun je met een simpel ritme al spelen. Veel Nederlandse dorpen hebben een fanfare. Dat is een muziekgroep met blaasinstrumenten en slaginstrumenten. Sommige scholen hebben een schoolband. Via de muziekschool kun je meestal ook samen muziek maken. Sommige popgroepen hebben geen drummer maar een drumcomputer. Zo’n computer kan supersnelle beats maken.

bron: http://www.docukit.nl/spreekbeurt/drummen

Gitaar spelen

Gitaarakkoorden – de basis
Gitaarakkoorden zijn er in overvloed. Er zijn er tussen de 40.000 en
45.000 (!).. Maar deze hoef je echt niet te leren om gitaar te spelen. 4
akkoorden zijn al genoeg om honderden liedjes mee te kunnen spelen. Hieronder vind je de meest gebruikte akkoorden, deze zijn onderverdeeld in Majeur akkoorden, Mineur akkoorden en 7-akkoorden. Van elk van deze zijn er 7 basic akkoorden:

 • A gitaarakkoord
 • B gitaarakkoord
 • C gitaarakkoord
 • D gitaarakkoord
 • E gitaarakkoord
 • F gitaarakkoord
 • G gitaarakkoord

Voordat je begint met het bekijken en oefenen van de gitaarakkoorden is het goed om te leren op welke manier je het gitaarakkoorden schema moet lezen.

Hoe lees je gitaarakkoorden?
In de gitaarles over akkoorden heb je al kunnen iets over akkoorden kunnen leren. Kijk hier nog even om je geheugen op te frissen. Een akkoorden schema zijn een aantal akkoorden (akkoord diagrammen) naast elkaar die samen een liedje kunnen vormen. Vaak bestaat een (pop) liedje tussen de 4 en 8 akkoorden. Een akkoord diagram is een eigenlijk de visualisatie van een gitaar akkoord.

Surfkids Top 10 (voorjaar)

  1. Kisses (JSF)
   KISSES & DANCIN

  1. Vajèn & Rein
   HART BEAT

  1. Sarah & Julia
   DANCE LIKE NOBODY’S WATCHING

  1. Vajèn van den Bosch
   OOIT ZAL IK GAAN

  1. DJ Snake ft Justin Bieber
   LET ME LOVE YOU

  1. B-Brave
   ONZE JONGENS (GOOI HET OP ME)

  1. Clean Bandit ft Sean Paul
   ROCKABYE

  1. Mylène & Rosanne
   1000 MOOIE WENSEN

  1. Broederliefde
   JUNGLE

  1. Bruno Mars
   24K MAGIC

De Notenbalk

Muziek bestaat in principe uit korte en lange tonen.
Deze worden noten genoemd.
We kennen 5 verschillende noten:

een hele noot  hele-noot
een halve noot halve-noot
een kwart noot kwart-noot
een achtste noot achstenoot
een zestiende noot

Alle noten hebben een eigen vaste plek op één van de 5 lijnen van de notenbalk (zie afbeelding) Deze plek geeft de naam van de noot aan. Noten die hoog op de notenbalk geplaatst worden, klinken hoger dan noten die lager geplaatst worden.Notenbalk

Notenbalk
De letters C, D, E, F, G, A en B zijn de namen die voor de
noten gebruikt worden. Ze staan ook beter bekend als:
C = do, D = re, E = mi, F = fa, G = sol, A = la, B = si,
De zanger of muzikant weet dan welke noot hij moet zingen of spelen.

Het verschil tussen de hoge en lage tonen kunnen we zien aan de hand van de sleutel die aan het begin van de
notenbalk staat aangegeven.

Hoge noten worden meestal achter de vioolsleutel, oftewel de g-sleutel, genoteerd. De krul van de vioolsleutel begint op de tweede lijn van onder en op die lijn staat de noot ‘g’ genoteerd. De g-sleutel wijst dus de ‘g’ aan.Notenbalk4

G-sleutelG-sleutel
De ‘g’ bepaalt hier dus daardoor de plaats van de overige tonen.
Alle tonen hebben ook hun eigen plek op de notenbalk achter de g-sleutel. De hoogte van een noot op de toonladder geeft dus de toonhoogte aan.

Namen van de noten in een g-sleutel Lage tonen worden meestal achter de bassleutel, oftewel de f-sleutel, genoteerd. De krul van de bassleutel begint op de tweede lijn van boven en op die lijn staat de noot ‘f’ genoteerd. De f-sleutel wijst dus de ‘f’ aan.

f-sleutelF-sleutel
De andere noten hebben net als bij de g-sleutel een eigen plek achter de f-sleutel, maar worden wel anders genoemd.

Namen van de noten in een f-sleutel
Bij beide sleutels staan er noten die zowel op een lijn als tussen de lijnen worden genoteerd.

De notenbalk wordt verdeeld in verticale lijnen. Ze worden ook wel maatstrepen genoemd. De maatstrepen verdelen de notenbalk in maten

maatstrepen
Maten en maatstrepen

Meestal staan er na de sleutel 2 getallen. Deze worden
aangeduid als de maatsoort. Deze maatsoort geeft aan
hoeveel tellen er in een maat zijn.

Maten

Voorbeeld van een maatsoort
De bovenste 4 uit bovenstaand voorbeeld staat voor 4 tellen in elke maat en de onderste 4 betekent dat hele-noot( hele noot)
4 tellen krijgt en halve-noot(een halve noot) de helft, dus 2 tellen.
Een kwart noot kwart-nootkrijgt dan 1 tel.

Popstars

Katy-150x150

Katy Perry
Wist je dat Katy Perry eigenlijk Katheryn Elizabeth Hudson heet? Ze is geboren op 25 oktober 1984 in Santa Barbara. Naast zingen kan ze ook nog teksten schrijven en acteren. Katy komt uit een zeer christelijk gezin en trok in haar tienerjaren de stoute schoenen aan om het te proberen in Los Angeles als singer/songwriter. 
Aangezien haar echte naam snel verward zou kunnen worden met Kate Hudson besloot ze een artiestennaam aan te nemen: Katy Perry. Onder deze naam veroverde ze de wereld met het nummer I kissed a girl. De rest was geschiedenis, want Katy is inmiddels uitgegroeid tot een ware wereldster met vele hits en zelfs een optreden tijdens het Superbowl-evenement.

Sean Mendes

Sean-150x150

Sean Mendes is bekend geworden door het opnemen van clipjes van 6 seconden op het platform Vine.
De moeder van Shawn heeft een Engelse achtergrond en zijn vader een Portugese. Na een jaar (2014) werd hij ontdekt door de platenmaatschappij Island Records waar hij vervolgens een platencontract tekent. In 2015 bracht hij vervolgens het album Handwritten uit waarop zijn hits staan die ook hier bekend zijn, zoals: Stitches, Mercy en nog meer. Sean is dan ook een echt voorbeeld van hoe snel het wel niet kan gaan met een artiest.

Selena Gomez

Selena-150x150

Selena Gomez kennen we allemaal natuurlijk. Is het niet van haar hits, dan is het wel van haar tijd bij Disney en anders wel van haar knipperlichtrelatie met Justin Bieber. Dat het een bezig bijtje is blijkt wel uit al de werkzaamheden die ze doet. Op jonge leeftijd speelde ze al in verscheidene Disney-series, in 2008 startte ze in de muziek, ze heeft een kledinglijn genaamd Dream Out Loud en ze is de jongste ambassadrice van UNICEF ……. en ze heeft sinds 2012 ook een eigen parfum. Op dit moment is Selena samen met de zanger van The Weekend, bekend van de nummers I feel it coming en Starboy. Het glamourkoppel plaatste zelfs een social media bom, de eerste foto van het duo werd meer dan 7 miljoen keer geliked(!)

Lil Kleine

Lil-150x150

Jorik Scholten werd geboren op De Wallen in Amsterdam en verhuisde op jonge leeftijd vervolgens naar Amsterdam-Oost. Toen hij 8 jaar was begon hij met dansen en acteren en dit leverde hem kleine rolletjes op in Diep en Van Speijk.  In 2015 beleefde Lil Kleine zijn definitieve doorbraak met de nummer 1 hit Drank en Drugs. Dit nummer komt van het album New Wave welke is ontwikkeld op Schiermonnikoog met een groep jonge talenvolle rappers. Tegenwoordig maakt hij nog steeds furore met zijn nieuwste album WOP waarin hij vaak rapt met een van zijn beste vrienden; Ronnie Flex

 

BRUNO MARSbruno
Op jonge leeftijd was Bruno Mars al bezig met muziek. Op vierjarige leeftijd trad hij op met liedjes van Elvis Presley (Filmpje: Bruno Mars als Elvis Presley). Zodra Bruno Mars de middelbare school had afgerond, vertrok hij naar Los Angeles om daar een carrière in de muziek te beginnen. Dit was niet gemakkelijk. Voordat Bruno doorbrak als solo artiest, schreef hij liedjes voor o.a. Cee Lo Green, B.o.B, Flo Rida en Sean Kingston. Uiteindelijk werd Bruno bekend met ‘Nothing on you’ samen met B.o.B. Al gauw kreeg hij meer bekendheid met o.a. de hits ‘Just the way you are’, ‘Billionaire’, ‘Grenade’ en ‘The lazy song’. Inmiddels heeft hij al twee albums uitgebracht en is hij bezig met zijn tweede tour.

BROEDERLIEFDEBroederliefde
Broederliefde is een Nederlandse rapgroep afkomstig uit de Rotterdamse wijk Spangen. De groep bestaat uit vijf leden: Emms (Emerson Akachar), Jerr (Jerzy Rocha Livramento), Sjaf (Javiensley Dams), Edson(Edson Cesar) en Mella (Melvin Silberie). In 2016 bereikten ze met de plaat Hard work pays off 2 de eerste plaats in de Album Top 100.

JUSTIN BIEBERJustin
Justin Bieber was 15 jaar toen hij gescout werd. Zowel Usher als Justin Timberlake wilde Justin Bieber een contract aanbieden. Maar uiteindelijk waren de voorwaarden van Usher beter en koos Justin voor Usher. Na 2 jaar heeft Justin een film uit laten brengen die vanaf 31 maart 2011 in de bioscopen draaide. Duizenden mensen bezochten deze film. De film heet Never Say Never. Een paar dagen voordat de film in de bioscopen draaide, was hij in Nederland, met zijn toer Never Say Never. In december 2011 was hij weer in Ahoy, in Rotterdam. Bieber betekend eigenlijk ‘bever’ in het Duits. De Amerikanen hebben bedacht dat B.I.E.B.E.R staat voor Believe In Everything Because Everything Is Reachable. Het betekent: Geloof in alles, want alles is bereikbaar. En dat slaat op zijn leven.

Ariana Grandeariana
Net als vele artiesten uit deze lijst was Ariana Grande er ook heel vroeg bij. Van kinds af aan speelde ze al in het kindertheater waarna ze in 2008 haar acteerdebuut maakte in de musical 13 op Broadway. In 2009 solliciteerde ze met succes bij Nickelodeon voor de serie Victorious als Cat Valentine. Voor de rol moest Ariana haar haar rood verven, want de regisseur wou niet alleen maar brunettes in de cast hebben. Ariana Grande is natuurlijk het meest bekend van haar zangkunsten. Haar debuutsingle The Way werd groots ontvangen en is inmiddels al meer dan 300 miljoen keer bekeken op Youtube. In de tussentijd is ze uitgegroeid tot een volwaardig popster en heeft ze samenwerkingen met verschillende andere sterren zoals: Nicki Minaj, Jessie J, Iggy Azelea, Lil Wayne en Chris Brown. Haar social media cijfers liegen er dan ook niet om: Volgers op Youtube: 15,8 miljoen Volgers op Instagram: 99,1 miljoen

bron WikiKids.nl