Parkieten leren praten

Parkieten
Parkieten

Niet iedere parkiet leert praten. De ene parkiet doet het wel, de andere zal het niet doen. Het maakt niet uit of u een mannetje of een vrouwtje heeft; beide seksen zijn in principe evengoed tot praten in staat. Wel schijnt het zo te zijn dat parkieten die graag kwetteren en geluidjes maken sneller tot praten komen in vergelijking met de wat stillere soortgenoten. De parkiet begrijpt meestal niet wat hij zegt. Hij bootst voornamelijk de klanken na. Wel is het zo dat bepaalde woorden associaties oproepen met bepaalde dingen. Als je bijvoorbeeld altijd “badje” zegt als de parkiet lekker onder de plantenspuit gaat, zal de vogel het woord “badje” gaan verbinden met “besproeid worden”. Om een parkiet te leren praten kun je hem het beste op een rustig moment van de dag op je vinger zetten en dicht bij je mond houden. Begin met een kort zinnetje waarbij je de klemtoon legt op het woordje dat je hem wilt leren: zijn of haar naam bijvoorbeeld. Een voordeel van de methode met korte zinnetjes is dat het minder monotoon is voor de kromsnavel, dan wanneer je steeds één en hetzelfde woordje herhaalt. De aandacht van de parkiet kan hiermee iets langer vastgehouden worden. Blijf deze woordjes gedurende enkele minuten herhalen,
articuleer duidelijk en spreek langzaam. Probeer dit meerdere malen per dag te doen.
Na verloop van tijd zal de vogel dit korte zinnetje of woordje nazeggen. Daarna kun je de woordenschat uit gaan breiden. Je zult ook merken als de parkiet eenmaal praat, dat hij ook woorden of zinnetjes gaat zeggen die je hem nooit geleerd hebt!

Ook kan het zijn dat je parkiet andere geluiden oppikt zoals het piepen van een deur of lachen en hoesten. Leer je parkietje niet vloeken. Het kan je in verlegenheid brengen en eenmaal aangeleerde woorden zijn moeilijk af te leren.

Mijn hobby is brommercross.

Brommercross
Brommercross

Ik oefen soms vlak bij mijn opa en oma, op het weiland van een boer. Daar mag ik dan op racen. Ongeveer twee keer per jaar rijd ik mee tijdens een 50CC grasbaanrace. Op zo’n dag rijden er verschillende klasses. Bijvoorbeeld jeugdklasse, juniorenklasse, bromfietsen automaat, bromfietsen versnelling/pitbikes en een damesklasse.
Op zo’n dag rijd ik 3 manches (wedstrijdjes).

GAS GEVEN, STUREN EN GOED OPLETTEN! SUPERTOF OM TE DOEN!

Tussen die manches door moet je wachten, dan rijden de andere klasses. Ik heb een Tomos 70CC 2 speed automaat. Meer een ‘zelfbouw’ brommer eigenlijk; het frame is van een Italjet, het voor- en achterwiel + voorvork zijn van een Honda MT en de motor is van Tomos. Het is een automaat, dat betekent dat je zelf niet hoeft te schakelen.

Tijdens de race is een veiligheidskoord verplicht, die zit aan je pols en aan het stuur en zorgt
ervoor dat de brommer automatisch afslaat
wanneer je bent gevallen.

Kris, 10 jaar

Mijn Hobby

Zwemles
Zwemles

Hallo ik ben Sepp en mijn hobby is zwemles

Sepp zit op de bank in de kleedkamer van het zwembad en trekt snel zijn zwembroek aan. Goedemorgen! hoort hij dan. De badjuf stapt binnen. Wat gezellig dat jullie er allemaal zijn! Anna zit al op het trapje in het zwembad, zij is er al helemaal klaar voor om weer lekker te gaan zwemmen. Elke zaterdagmorgen gaat Sepp zwemmen. Papa gaat altijd mee.Sepp heeft nu al een paar weken zwemles en vinden het erg leuk. Hoi Sepp, roept Petra, een vriendinnetje van school. Zij zit ook op zwemles in dezelfde groep. De zwemjuf roept alle kinderen bij elkaar en alle zwembandjes moeten omgedaan worden. Kijk eens naar mijn zwembandjes, roept Sepp. Ik heb nieuwe zwembandjes van mijn mama gekregen omdat ik er per ongeluk één ben kwijt geraakt. Ik heb ze vorige week in mijn rugzak gestopt en toen ik thuis kwam, zat er nog maar één zwembandje in. De badjuf vindt de nieuwe bandjes erg mooi en ook Anna vindt de zwembandjes van Sepp erg leuk. Alle kinderen hebben de zwembandjes omgedaan, dus is het tijd om in het water te gaan. Het is vandaag een hele leuke les omdat er om de drie weken altijd een speciale zwemles wordt gegeven. De kinderen moeten dan eerst een half uurtje baantjes zwemmen en daarna mogen ze leuke dingen gaan doen in het water. Vorige keer mochten Sepp en Anna met een paar hoepels in het water spelen en stond er een radio met een leuk cdtje erin. Ik ben benieuwd wat we vandaag gaan doen, zegt Sepp opgewonden. De zwemjuf heeft van tevoren al wat materialen klaargelegd. Aan de overkant van het zwembad liggen matten, ballen en touwen voor in het water. Joepie, dan kunnen we over gaan gooien met de bal, roept Pieter, een vriendje van Sepp. Natuurlijk mogen de kinderen nog niet zo diep in het water en moeten ze wel aan de rand van het zwembad blijven spelen. Een half uurtje mogen de kinderen iets doen wat ze zelf leuk vinden. De badjuf kijkt op de klok en ziet dat het alweer tijd is om op te gaan ruimen. Dag juffrouw, zegt Sepp terwijl ze de ballen in de mand verzamelt. Dag Sepp, zegt de juf. Ze zwaait vriendelijk naar de kinderen. Sepp gaat samen met de andere kindjes naar de kleedkamer. Kleden jullie je maar snel om, roept papa. Dan kunnen we zo een lekker gebakje gaan eten omdat jullie zo goed je best gedaan hebben!

Zwemmen met dolfijnen

Dolfijn
Dolfijn

Is het jouw grote wens om een dolfijn van dichtbij te ontmoeten? Dan is dit je kans! In het Dolfinarium kan je kennis maken met deze bijzondere dieren. Stap in het water waar de dolfijnen leven en ontdek hoe de dieren leven en verzorgd worden. Zelf krijg je ook de mogelijkheid om contact te maken met de dolfijnen. Je kijkt mee tijdens het voeren en spelen. Je leert van een trainer een handgebaar waarmee je een dolfijn bijvoorbeeld mag laten zingen, staartzwaaien of nat spatten. Je mag een dolfijn aanraken en je gaat op de foto met een dolfijn. Een unieke ervaring die je nooit meer vergeet.