Giraffe

Een nieuwe pagina en deze keer weetjes over de giraffe.

De giraffe is het dier dat het langste van alle landdieren kan worden. Als je hem meet van zijn poten tot zijn kop, meet je wel meer dan vijf meter. Alleen zijn nek is al twee meter. Ter vergelijking, Nederlanders zijn gemiddeld 1 meter 85! Doordat de giraffe zo lang is kan hij de lekkerste blaadjes uit de hoogste bomen eten. Andere dieren kunnen er lekker niet bij. De giraffe heeft ook lange poten en dat is handig, want nu kan hij lekker hard rennen. Wel 90 kilometer per uur, dat is net zo snel als een leeuw! En op die dunne pootjes moet de giraffe wel 700 kilo dragen.

Heb je wel eens een giraffe gezien? Dan heb je vast wel gezien dat hij allemaal bruine vlekken heeft. Geen enkele giraffe heeft hetzelfde vlekjespatroon, zo raken de giraffes nooit in de war. Door de verschillende vlekken weten ze welke giraffe het is! Kleine girafjes herkennen zo ook hun moeder als ze die per ongeluk zijn kwijtgeraakt. Handig, h�?

Een giraffe slaapt met zijn ogen open. En hij slaapt ook niet zo lang, maar 15 minuten per dag. De giraffes leven in groepen en zo is er altijd wel eentje wakker die op wacht kan staan zodat ze niet worden aangevallen door roofdieren.

Giraffes leven in Afrika op de savannen waar veel struiken en bomen groeien. Het liefste eet hij blaadjes van de acaciaboom. Met zijn enorme lange tong plukt hij de blaadjes van de boom, zijn tong is 40 centimeter lang. De giraffe eet 60 kilo per dag. Dat zijn pas veel blaadjes!

De naam giraffe is afgeleid van een Arabisch woord: zarifah. En dat betekend ‘de langste van allemaal’. Het maakt trouwens niet uit of je giraffe of giraf schrijft. Het kan allebei.

Wist je dat…

… Een giraffe met één trap een leeuw kan doden?
… Een giraffe een zwarte tong heeft?
… De tong van de giraffe zo lang is dat hij achter zijn eigen oren kan likken? 🙂
… Een muis net zoveel halswervels heeft als een giraffe?
… Het hart van een giraffe wel twaalf kilo weegt?
… Een giraffe alleen onder in zijn bek tanden heeft?

Giraffen moppen!

Een muis en een giraffe gaan naar de bibliotheek. Zegt de giraffe tegen de muis: “Pas op dat je je hoofd niet stoot.”

Een giraffe in de dierentuin kijkt heel sip. Dan vraagt de oppasser: “Waarom kijk je zo sip?”
Dan antwoordt de giraffe “Ik ging naar de kapper, alleen om mijn nek uit te scheren. Kostte het me 750 euro!”

Waarom zit de kop van een giraffe zo ver van zijn lijf vandaan?
Omdat hij zo’n lange nek heeft!

Een hondje dat niet kan zwemmen, gaat met een giraffe naar het zwembad. De giraffe gaat als eerste te water, en komt nog net met zijn kop boven water en roept: “Kom er maar in hoor, het is niet diep.”

Wat is geel en bruin en kruipt dicht over de grond?
Een giraffe met hoogtevrees!

Site voor kinderen van 6 tot 13 jaar. Veilig, fun en educatief.