Dieren

Heb jij ook een leuk lief of grappig huisdier en wil je hem aan ons laten zien dan kan dat.
Gebruik het formulier klik hier om je foto in te zenden, laat ons bijvoorbeeld ook weten wat de naam van het dier is en waarom dit dier zo leuk is. Wij zullen je inzending beoordelen en, als hij geschikt is, hier op de site plaatsen!!!

Max

 
Max
Max
Hallo!
Ik ben Esmee, 5 jaar en heb een heel apart huisdier, namelijk een Afrikaanse reuzenslak.  Zijn naam is Max en vind het super leuk om met hem te spelen, soms neem ik hem stiekem mee onder de douche,  poets ik zijn huisje, geef ik hem eten en hij word ook graag geaaid. Ook heb ik Max wel eens mee naar school genomen! Ik zou het heel erg leuk vinden als er wat over max geplaatst wordt!
 

Esmee McLean

verzorgpony

verzorgpony
verzorgpony

Dit is mijn verzorgpony. Zij is super leuk. Ze kan kunstjes en ik kan heerlijk bij haar in stal knuffelen. Ze is ook heel ondeugend. Soms sleept ze me mee maar dan gaat ze meestal naar een plukje gras.

lisanne bons

Dingo

Dingo
Dingo

Onze Dingo is heel speciaal. We wonen op het platteland en hij zorgt ervoor dat alle ratten en muizen bij ons vandaan blijven. Alhoewel, hij sleept ze wel mee naar binnen onder het bed als hij ze gevangen heeft 😉

Randy Kuiper

Gekko

Gekko (Gekkota) is de naam van een groep reptielen die behoren tot de hagedissenfamilie. De gekko is vernoemd naar de klikkende en gillende geluiden die het maakt, vooral in de paartijd.

Gekko
Gekko

Ze behoren tot één van de grootste groepen van gewervelde dieren en er zijn meer dan 1400 soorten van, verdeeld over ruim 120 geslachten. Gekko’s moeten het voor hun leefomgeving hebben van warme gebieden op de wereld. Ze leven in dichtbegroeide bossen (Bladstaartgekko’s) tot in woestijnachtige omgevingen (Dikvingergekko’s). Nederland is te koud voor ze, maar in Zuid-Europa komen ze bijvoorbeeld veel voor. Op Antarctica na, komen ze op elk continent wel voor.

Uiterlijk
Gekko’s zijn van de meeste hagedissen te onderscheiden door een aantal bijzondere verschillen. De ogen van alle gekko’s zijn naar verhouding groot, net als de poten en vooral de tenen en vingers. Gekko’s hebben geen grote schubben en daardoor een flexibele huid. Ten slotte een afgeplatte kop die, wat hagedissen wel hebben, nooit uitsteeksels zoals stekels, kammen, of hoorns heeft. De gekko heeft een flexibele huid, die bestaat uit kleine schubben. Hierdoor scheurt de huid wel makkelijker dan bij een hagedis. Bijna alle gekko’s zijn ’s-nachts actief en hebben grijze en bruine kleuren schutkleuren. Alleen gekko’s die overdag leven hebben felle kleuren, voorbeelden hiervan zijn de groene boomgekko en de daggekko op Madagaskar. Die soorten zijn overdag actief en zoeken ’s nachts een schuilplaats.

 

Gekko’s worden, de staart meegerekend ongeveer 10 tot 20 centimeter lang. De kleinste soorten, zoals de kogelvingergekko’s (Sphaerodactylus), worden niet langer dan een paar centimeter.

Voedsel
Gekko’s zijn carnivoren (vleeseters) en leven van ongewervelde dieren. Ze lusten graag insecten en spinnen. Grotere gekko’s eten ook rovende dieren, zoals schorpioenen en duizendpoten. Grote gekko’s, zoals de tokeh, eten zelfs gewervelde dieren, bijvoorbeeld andere hagedissen of vogels. Als ze de kans krijgen, eten ze hun eigen jongen en dat heet ‘kannibalisme’. Over het algemeen kun je zeggen dat gekko’s eten wat ze maar te pakken kunnen krijgen, zolang het maar in hun bek past.

Huisdier
Gekko’s kun je kopen bij een gespecialiseerde kweker of bij een reptielenspeciaalzaak. Het is wel een dure hobby. Een Gekko kost vijftien tot dertig euro en een terrarium is niet echt goedkoop. Verder heb je nog de elektriciteitskosten voor verwarming en licht. En dan niet te vergeten hun voedsel en bij ziekte de kosten van medicijnen. Let bij aanschaf op dat de gekko niet mager is, alert is en heldere ogen heeft, alle tenen heeft en een schone huid en neus heeft.

Woestijnvos

De Woestijnvos (Fennek) komt in de natuur voor in Noord Afrika en op het Arabische

Woestijnvos
Woestijnvos

schiereiland en leeft daar zoals de naam al aangeeft in de woestijn. Fennek komt van “fanak”, dat is het Arabische woord voor vos. Het is de kleinste vossoort ter wereld, de oren van de fennek zijn dan in verhouding wel weer de grootste van alle vossen.
De woestijnvos is een internationaal beschermde diersoort. Dit betekent dan weer niet dat het een bedreigde diersoort is, want daarvoor zijn er (gelukkig) nog veel teveel van.

Uiterlijk
De fennek is de kleinste van alle vossen, met de grootste oren (tot 15 cm lang). De grote oren zijn ideaal voor het vinden van prooi. De fennek kan een ander dier op meer dan een kilometer afstand horen bewegen. Daarnaast zijn de oren door hun grootte ideaal voor het afvoeren van warmte. Een andere manier om warmte kwijt te raken is hijgen, ze zijn dus familie van de hond. Ze worden maximaal 49 centimeter groot en hun staart wel 30 cm lang. Het uiteinde van de staart heeft een zwart puntje. Het is een redelijk licht diertje, meestal 1 tot 1,5 kg. Ze worden iets ouder dan 10 jaar. De fennek leeft graag alleen, maar soms kiezen ze ervoor in groepjes te leven. Ze hebben een wit buikje en een bruingelige rug. Ze zijn erg schuw.

Voedsel
De fennek eet vooral dieren die kleiner zijn dan zichzelf. Zijn menu bestaat uit spinnen, kevers, springmuizen, hagedissen, schorpioenen, slangen, woestijnratten en ook hazen. Het is een echte carnivoor (vleeseter) en grijpt af en toe dieren die groter zijn dan zichzelf. Zo’n grote prooi wordt dan door een snelle beet in de nek gedood en zo snel mogelijk naar zijn/haar hol gesleept, om vervolgens te worden opgegeten.

Huisdier
In het noorden van Afrika wordt de woestijnvos verkocht op markten voor toeristen.
Onder strenge voorwaarden mag een woestijnvos als huisdier worden gehouden, maar het is in Nederland niet aan te raden. Een woestijnvos is een diertje dat heel druk is en snel. Daarbij komt nog dat het niet gemakkelijk tot niet zindelijk wordt. Een belangrijke voorwaarde is dat het diertje een groot (buiten)verblijf heeft waar het zijn energie kwijt kan. Mocht je overwegen een woestijnvos als ‘huisdier’ te nemen, laat je dan eerst goed voorlichten. Wij van Surfkids zien het diertje het liefst in de vrije natuur.

Giraf

giraffe
giraffe

Giraffes zijn zoogdieren en leven in Afrika op de savannen, waar veel struiken en bomen groeien. De naam giraffe is

afgeleid van een Arabisch woord: zarifah. En dat betekent ‘de langste van allemaal’. Het maakt trouwens niet uit of je giraffe of giraf schrijft. Het kan allebei.

Uiterlijk
De giraf is een soort van geel met bruine vlakken. De giraf is het dier dat het langste van alle landdieren kan worden. Als je hem meet van zijn poten tot zijn kop, meet je wel meer dan vijf meter. Alleen zijn nek is al twee meter. Ter vergelijking, Nederlanders zijn gemiddeld 1 meter 85! De giraffe heeft ook lange poten en dat is handig, want nu kan hij lekker hard rennen. Wel 90 kilometer per uur, dat is net zo snel als een leeuw! En op die dunne pootjes moet de giraffe wel 700 kilo dragen.

Heb je wel eens een giraffe gezien? Dan heb je vast wel gezien dat hij allemaal bruine vlekken heeft. Geen enkele giraffe heeft hetzelfde vlekjespatroon, zo raken de giraffes nooit in de war. Door de verschillende vlekken weten ze welke giraffe het is! Kleine girafjes herkennen zo ook hun moeder als ze die per ongeluk zijn kwijtgeraakt. Handig, hè?

Voedsel
Giraffen eten voornamelijk bladeren van bomen. Doordat de giraffe zo lang is kan hij de lekkerste blaadjes uit de hoogste bomen eten. Andere dieren kunnen er lekker niet bij.

Huisdier
Een giraf is niet geschikt als huisdier, maar dat wist je natuurlijk al lang. Je kunt hem wel van dichtbij zien en misschien zelfs aanraken in de dierentuin.Nog wat leuke weetjes over de giraffe. Een giraffe slaapt met zijn ogen open. En hij slaapt ook niet zo lang, maar 15 minuten per dag. De giraffes leven in groepen en zo is er altijd wel eentje wakker die op wacht kan staan, zodat ze niet worden aangevallen door roofdieren.

Wist je dat…
… een giraffe met één trap een leeuw kan doden?
… een giraffe een zwarte tong heeft?
… de tong van de giraffe zo lang is dat hij achter zijn eigen oren kan likken? 🙂
… een muis net zoveel halswervels heeft als een giraffe?
… het hart van een giraffe wel twaalf kilo weegt?
… een giraffe alleen onder in zijn bek tanden heeft?

Wil je Giraffen in het echte leven zien?
Neem een kijkje in de dichtstbijzijnde dierentuin!

Axolotl

Axolotl
Axolotl

De axolotl is een salamandersoort uit Mexico. Ze worden ook als huisdier gehouden. Axolotl betekent waterhond of waterslaaf in het Nahuatl, dat is de taal van de oorspronkelijke inwoners van Mexico. Het was één van de talen van de Azteken. In het Nahuatl schrijven ze axolotl zo: āxōlōtl. In bijna elke taal wordt deze salamander zo genoemd. Axolotls blijven tot hun dood larve. Ze hebben dus geen longen en komen dus ook niet uit het water. In het wild zijn de axolotls zeldzaam en bedreigd. Het enige meer waar ze in voorkomen is het Xochimilcomeer, ten zuiden van Mexico-Stad.

Uiterlijk
Axolotls kunnen wel 20 tot 30 cm lang worden. Axolotls hebben een brede kop en een grote mond en hele kleine oogjes, meestal zwart. Axolotls hebben geen oogleden, dus slapen met hun ogen open.

In het wild zijn axolotl bijna altijd bruin of zwart. Soms wordt er ook een albino gevonden, die is dan wit met rode ogen. Axolotls die als huisdier worden gehouden zijn meestal wit/roze en hebben zwarte ogen. Axolotls hebben zes sprieten aan hun lichaam zitten, met daarop rode kieuwen. Axolotl kieuwen hebben de kieuwen dus aan de buitenkant! Soms bijten Axolotls elkaars kieuwen af, deze groeien vanzelf weer aan. Dit gebeurt ook met andere lichaamsdelen, zoals de poten. Er is bijna geen verschil tussen mannetjes en vrouwtjes.

Voedsel
Axolotls zijn carnivoren (vleeseters). Volwassen axolotls eten insecten en kleine visjes, en ze eten soms zelfs jonge axolotls! Ze zijn dus ook kannibalen. Hun enige vijand zijn grote roofvissen. De jonge axolotls eten vooral plankton en watervlooien.

Huisdier
Axolotls zijn makkelijk te verzorgen en daarom zijn ze één van de populairste amfibieën als huisdier. Zorg er wel voor dat je Axolotl van een goede fokker komt, ze zijn namelijk heel gevoelig voor ziektes.

Axolotls liggen vaak op de bodem van het aquarium. Ze houden van verstopplekken. Ze komen alleen af en toe naar boven om lucht te happen. De temperatuur van het water moet tussen de 12°C en 19°C (°C= graden Celsius) zijn. De temperatuur mag nooit boven de 25°C komen, dan gaan ze namelijk dood.

Als voedsel kan je ze het beste regenwormen, muggenlarven, of stukjes vis geven. Het geven van levende vissen is niet verstandig, want deze kunnen aan de axolotls kieuwen gaan knabbelen, waardoor die niet goed meer werken. Bij het voeren in het aquarium kun je het beste het voer voor zijn bek bewegen, anders pakt hij het niet. Ze zijn een beetje lui ;-).