Dieren

Heb jij ook een leuk lief of grappig huisdier en wil je hem aan ons laten zien dan kan dat.
Gebruik het formulier klik hier om je foto in te zenden, laat ons bijvoorbeeld ook weten wat de naam van het dier is en waarom dit dier zo leuk is. Wij zullen je inzending beoordelen en, als hij geschikt is, hier op de site plaatsen!!!

Giraf

giraffe
giraffe

Giraffes zijn zoogdieren en leven in Afrika op de savannen, waar veel struiken en bomen groeien. De naam giraffe is

afgeleid van een Arabisch woord: zarifah. En dat betekent ‘de langste van allemaal’. Het maakt trouwens niet uit of je giraffe of giraf schrijft. Het kan allebei.

Uiterlijk
De giraf is een soort van geel met bruine vlakken. De giraf is het dier dat het langste van alle landdieren kan worden. Als je hem meet van zijn poten tot zijn kop, meet je wel meer dan vijf meter. Alleen zijn nek is al twee meter. Ter vergelijking, Nederlanders zijn gemiddeld 1 meter 85! De giraffe heeft ook lange poten en dat is handig, want nu kan hij lekker hard rennen. Wel 90 kilometer per uur, dat is net zo snel als een leeuw! En op die dunne pootjes moet de giraffe wel 700 kilo dragen.

Heb je wel eens een giraffe gezien? Dan heb je vast wel gezien dat hij allemaal bruine vlekken heeft. Geen enkele giraffe heeft hetzelfde vlekjespatroon, zo raken de giraffes nooit in de war. Door de verschillende vlekken weten ze welke giraffe het is! Kleine girafjes herkennen zo ook hun moeder als ze die per ongeluk zijn kwijtgeraakt. Handig, hè?

Voedsel
Giraffen eten voornamelijk bladeren van bomen. Doordat de giraffe zo lang is kan hij de lekkerste blaadjes uit de hoogste bomen eten. Andere dieren kunnen er lekker niet bij.

Huisdier
Een giraf is niet geschikt als huisdier, maar dat wist je natuurlijk al lang. Je kunt hem wel van dichtbij zien en misschien zelfs aanraken in de dierentuin.Nog wat leuke weetjes over de giraffe. Een giraffe slaapt met zijn ogen open. En hij slaapt ook niet zo lang, maar 15 minuten per dag. De giraffes leven in groepen en zo is er altijd wel eentje wakker die op wacht kan staan, zodat ze niet worden aangevallen door roofdieren.

Wist je dat…
… een giraffe met één trap een leeuw kan doden?
… een giraffe een zwarte tong heeft?
… de tong van de giraffe zo lang is dat hij achter zijn eigen oren kan likken? 🙂
… een muis net zoveel halswervels heeft als een giraffe?
… het hart van een giraffe wel twaalf kilo weegt?
… een giraffe alleen onder in zijn bek tanden heeft?

Wil je Giraffen in het echte leven zien?
Neem een kijkje in de dichtstbijzijnde dierentuin!

Axolotl

Axolotl
Axolotl

De axolotl is een salamandersoort uit Mexico. Ze worden ook als huisdier gehouden. Axolotl betekent waterhond of waterslaaf in het Nahuatl, dat is de taal van de oorspronkelijke inwoners van Mexico. Het was één van de talen van de Azteken. In het Nahuatl schrijven ze axolotl zo: āxōlōtl. In bijna elke taal wordt deze salamander zo genoemd. Axolotls blijven tot hun dood larve. Ze hebben dus geen longen en komen dus ook niet uit het water. In het wild zijn de axolotls zeldzaam en bedreigd. Het enige meer waar ze in voorkomen is het Xochimilcomeer, ten zuiden van Mexico-Stad.

Uiterlijk
Axolotls kunnen wel 20 tot 30 cm lang worden. Axolotls hebben een brede kop en een grote mond en hele kleine oogjes, meestal zwart. Axolotls hebben geen oogleden, dus slapen met hun ogen open.

In het wild zijn axolotl bijna altijd bruin of zwart. Soms wordt er ook een albino gevonden, die is dan wit met rode ogen. Axolotls die als huisdier worden gehouden zijn meestal wit/roze en hebben zwarte ogen. Axolotls hebben zes sprieten aan hun lichaam zitten, met daarop rode kieuwen. Axolotl kieuwen hebben de kieuwen dus aan de buitenkant! Soms bijten Axolotls elkaars kieuwen af, deze groeien vanzelf weer aan. Dit gebeurt ook met andere lichaamsdelen, zoals de poten. Er is bijna geen verschil tussen mannetjes en vrouwtjes.

Voedsel
Axolotls zijn carnivoren (vleeseters). Volwassen axolotls eten insecten en kleine visjes, en ze eten soms zelfs jonge axolotls! Ze zijn dus ook kannibalen. Hun enige vijand zijn grote roofvissen. De jonge axolotls eten vooral plankton en watervlooien.

Huisdier
Axolotls zijn makkelijk te verzorgen en daarom zijn ze één van de populairste amfibieën als huisdier. Zorg er wel voor dat je Axolotl van een goede fokker komt, ze zijn namelijk heel gevoelig voor ziektes.

Axolotls liggen vaak op de bodem van het aquarium. Ze houden van verstopplekken. Ze komen alleen af en toe naar boven om lucht te happen. De temperatuur van het water moet tussen de 12°C en 19°C (°C= graden Celsius) zijn. De temperatuur mag nooit boven de 25°C komen, dan gaan ze namelijk dood.

Als voedsel kan je ze het beste regenwormen, muggenlarven, of stukjes vis geven. Het geven van levende vissen is niet verstandig, want deze kunnen aan de axolotls kieuwen gaan knabbelen, waardoor die niet goed meer werken. Bij het voeren in het aquarium kun je het beste het voer voor zijn bek bewegen, anders pakt hij het niet. Ze zijn een beetje lui ;-).