Voor de klas

JUF OF MEESTER
In deze editie leggen we uit hoe je juf of meester wordt en wat dat dan allemaal inhoudt. Je hebt er waarschijnlijk al een beeld van gekregen door je eigen juf of meester. Wil jij graag juf of meester worden of ben je heel nieuwsgierig? Lees dan snel verder!

De opleiding
Je kunt natuurlijk niet zomaar voor de klas staan. Je hebt een diploma nodig en dat is voor een juf of meester niet anders. Het is zelfs zo dat je een echte lerarenopleiding hebt op het HBO. Nadat je de middelbare school hebt afgerond dan mag je met je HAVO/VWO/MBO diploma naar de PABO.

De PABO is dé lerarenopleiding in Nederland.
Tijdens deze opleiding wordt je klaargestoomd voor het echte werk. In 4 jaar tijd wordt je een meester in rekenen en taal en moet je in totaal 3 keer stagelopen. Als je uiteindelijk alles hebt gehaald en je hebt je diploma.. dan mag je voor de klas staan en ben je officieel juf of meester!

Hoe ziet een werkweek eruit?
Je zal waarschijnlijk denken: ik zit op school van half 9 tot kwart over 3, dus de juffen en meesters ook. Het antwoord is: nee. Als leraar moet je namelijk ook lessen voorbereiden, ben je deels verantwoordelijk voor de staat van het klaslokaal, kijk je toetsen na en soms moet je naar een vergadering.Daarnaast ben je continu bezig om met medejuffen en -meesters methodes door te nemen en ervaringen uit te wisselen.

Wat moet je heel goed kunnen?
Er zijn een aantal vakken die je wel echt moet kennen. Je leert kinderen tenslotte wat jij weet. Zo leer je kinderen rekenen, aardrijkskunde, geschiedenis, biologie, spelling en taal. Op sommige scholen krijg je ook een beetje Engels of godsdienst. Van al deze onderwerpen moet je dus echt iets weten, maar dat leer je dus allemaal op de PABO-opleiding.