Politiekids!

In verschillende steden zijn groepen Politiekids, maar wat zijn Politiekids nou precies? Politiekids zijn kinderen die samen met de politie op pad gaan om acties uit te voeren. Samen met de politie een snelheidsmeting doen bijvoorbeeld. Er zijn groepen die alleen dit soort acties uitvoeren maar er zijn ook groepen die meer doen. Een soort van opleiding tot Politiekid waarbij je een diploma krijgt. Er is dan een programma van verschillende dingen die ze doen die de echte politie ook moet doen. Trainen in weerbaarheid, conditie en op voeding letten bijvoorbeeld.

In Groningen werken we met de thema’s, “snel met je lijf”, “stevig in je schoenen” en ”sterk in de groep”. De politie moet snel kunnen rennen om een boef te kunnen vangen dus is het belangrijk dat ze hard kunnen lopen en dat ook kunnen volhouden. Daarom trainen ze regelmatig hun conditie en is het natuurlijk ook belangrijk om gezond te eten. Politieagenten gaan vaak met meer agenten tegelijk ergens op af, ze moeten dus goed kunnen samenwerken, op elkaar kunnen vertrouwen. Ook dat wordt geoefend. Als ze met een boef te maken krijgen moeten ze wel voor zichzelf op kunnen komen, weerbaar zijn noemen ze dat. Dit doen de Politiekids ook met weerbaarheidtraining. Het gebeurt ook dat de boeven met de politie gaan vechten en dan moet de politie zichzelf kunnen verdedigen, ook daar wordt aandacht aan besteed. De trainingen worden georganiseerd door jeugdwerkers van het sociaal team die met de politie samenwerkt. Na ongeveer 6 maanden doen ze examen waarbij ze een diploma krijgen.
Beëdiging

In Groningen hebben we in twee wijken Politiekids en elk van deze wijken heeft twee groepen. De groep met de jongste kids heet Alfa, dit zijn kinderen van 7 tot en met 9 jaar. De wat oudere kids in de groep Bravo, kinderen van 10 tot en met 12 jaar. Politieagenten gaan naar de basisscholen in de wijk samen met iemand van het sociaal team die zorgt voor de trainingen. Samen vertellen ze op de scholen over de Politiekids en delen daar flyers uit. In de kinderen die graag mee willen doen kunnen dit dan aan de ouders laten zien en zich hier dan voor opgeven. Van alle aanmeldingen worden per groep 10 kinderen uitgekozen. In de eerste bijeenkomsten maken de groepen kennis met elkaar en de begeleiding en beginnen ze met de eerste trainingen. Na een paar weken worden ze door de burgemeester beëdigd. Beëdigen is een belofte doen. Dat moeten echte politieagenten ook doen! Anders mogen de kids niet met de politie mee om acties uit te voeren. Alle uitgekozen kids gaan dan naar het Stadhuis en krijgen daar een speciale Politiekids pet, hesje en een naambadge. De burgemeester zegt dan: “Ik beloof dat ik eerlijk en behulpzaam zal zijn. Ook beloof ik dat ik andere mensen zal behandelen zoals ik zelf behandeld wil worden. Ik zal mijn best doen om een goed Politiekid te zijn!” De kids zeggen dan: “Dat beloof ik”. Natuurlijk wordt dit speciale moment gevierd met na de beëdiging wat te drinken en gebak!

Op pad!

Zodra de kennismaking, de eerste trainingen en de beëdiging geweest zijn is het tijd om met de politie op pad te gaan! Ze verzamelen dan in het wijkgebouw waar de agenten al staan te wachten. Op deze dag gaan de beide groepen tegelijk de straat op. Daar krijgen ze eerst een “briefing”, dat betekent dat eerst wordt uitgelegd wat ze gaan doen die dag. Er worden groepjes van 4 kinderen gemaakt die met elk een “eigen” agent meelopen, ook gaat er nog een ouder mee om te helpen. Hier in Groningen zijn we bij de eerste actie door de wijk gelopen en vertelde de politie over waar ze op letten als ze door de straten lopen. Bijvoorbeeld ramen die open staan, zijn er wel bewoners thuis? Inbrekers kunnen nu gewoon binnen komen als er niemand thuis is! Terwijl we daar liepen reed een meneer de stoep op met de auto! Natuurlijk hebben de kids deze meneer even gevraagd waarom hij dat doet. Een meneer met een brommer waarvan we hebben gevraagd of hij de juiste papieren heeft voor de brommer. En zo kwamen we heel veel dingen tegen! Een politieagent kijkt naar heel veel dingen waar wij niet op letten! Dit was een heel spannende dag! De kinderen hebben die dag heel veel geleerd. In de afgelopen jaren hebben we al veel verschillende acties gedaan, op een festival liepen we met de beveiligingsmensen mee. Maar ook gewoon op straat, fietsverlichting controle en snelheidsmeting bijvoorbeeld. Na de actie komen we allemaal weer samen om te “debriefen”. Dat betekent dat we samen praten over wat we allemaal hebben gedaan en meegemaakt. We eten dan samen een stuk fruit en drinken wat.

Diploma,
en dan?

Als het half jaar voorbij is en iedereen heeft examen gedaan en een diploma gekregen, wat gebeurt er dan? Is het dan afgelopen? Nee, dan ben je officieel senior Politiekid! Alle kids die senior Politiekids zijn geworden komen op een andere lijst te staan. Zij krijgen af en toe een oproep om aan een speciale actie mee te doen. Bijvoorbeeld met Koningsdag of 5 mei
viering tijdens evenementen. Hier
kunnen ze dan flyers uitdelen en mensen
aanspreken om te waarschuwen voor tasjesrovers en fietsendieven.

Informatie

Er zijn over heel Nederland groepen Politiekids die vaak ook op Facebook te vinden zijn. Voor alle groepen samen is er een website. Op deze website heeft elke groep een eigen pagina.

Politiekids Groningen is te vinden op:
www.politiekids.nl

Kies uit het menu Politiekids groepen: Groningen

Facebook : Politiekids050
Instagram: @politiekids050

Ike Wagenaar