Voor de klas

JUF OF MEESTER
In deze editie leggen we uit hoe je juf of meester wordt en wat dat dan allemaal inhoudt. Je hebt er waarschijnlijk al een beeld van gekregen door je eigen juf of meester. Wil jij graag juf of meester worden of ben je heel nieuwsgierig? Lees dan snel verder!

De opleiding
Je kunt natuurlijk niet zomaar voor de klas staan. Je hebt een diploma nodig en dat is voor een juf of meester niet anders. Het is zelfs zo dat je een echte lerarenopleiding hebt op het HBO. Nadat je de middelbare school hebt afgerond dan mag je met je HAVO/VWO/MBO diploma naar de PABO.

De PABO is dé lerarenopleiding in Nederland.
Tijdens deze opleiding wordt je klaargestoomd voor het echte werk. In 4 jaar tijd wordt je een meester in rekenen en taal en moet je in totaal 3 keer stagelopen. Als je uiteindelijk alles hebt gehaald en je hebt je diploma.. dan mag je voor de klas staan en ben je officieel juf of meester!

Hoe ziet een werkweek eruit?
Je zal waarschijnlijk denken: ik zit op school van half 9 tot kwart over 3, dus de juffen en meesters ook. Het antwoord is: nee. Als leraar moet je namelijk ook lessen voorbereiden, ben je deels verantwoordelijk voor de staat van het klaslokaal, kijk je toetsen na en soms moet je naar een vergadering.Daarnaast ben je continu bezig om met medejuffen en -meesters methodes door te nemen en ervaringen uit te wisselen.

Wat moet je heel goed kunnen?
Er zijn een aantal vakken die je wel echt moet kennen. Je leert kinderen tenslotte wat jij weet. Zo leer je kinderen rekenen, aardrijkskunde, geschiedenis, biologie, spelling en taal. Op sommige scholen krijg je ook een beetje Engels of godsdienst. Van al deze onderwerpen moet je dus echt iets weten, maar dat leer je dus allemaal op de PABO-opleiding.

Werken bij de Brandweer

Weet jij dan wat je moet doen?
Dit is een erg belangrijke vraag en het antwoord hierop is: oefen het eens! Door te oefenen weet jij namelijk wat je moet doen en het is ook nog makkelijker te onthouden. Daarnaast is het ook erg leuk om te oefenen. Dan mag je de juf en je klasgenootjes als echte brandweerman of -vrouw redden. Tijdens een oefening controleer je altijd of iedereen veilig buiten is gekomen. Een veilig vluchtroute is altijd van het vuur en rook af, alle deuren zo veel mogelijk dicht, alle kamertjes en wc’s gecontroleerd en buiten uiteraard altijd tellen of iedereen buiten is.

Wist je dat?
Wanneer je tussen de 12 en 18 jaar oud bent, dan kun je bij de Jeugdbrandweer. Om mee te doen aan de wedstrijden, krijg je les in bijna alles wat met de brandweer te maken heeft. Mocht je het dan echt leuk lijken, dan kun je later bij de echte brandweer. Nederland telt momenteel als meer dan 150 jeugdbrandweerkorpsen. Kijk voor meer info op de website van de Stichting Jeugdbrandweer Nederland

Materieel
Om voor elk incident gepaste hulp te kunnen bieden heeft de brandweer verschillende soorten voertuigen. Er is materiaal om personen en dieren te redden, branden te blussen en er zijn bijzondere voertuigen. Het bekendste voertuig is natuurlijk de tankautospuit, maar de branweer heeft ook strandvoertuigen en bijvoorbeeld motoren.

Hulpverleningsvoertuigen
Bij een verkeersongeluk gebruikt de brandweer hulpverleningsvoertuigen. Dit soort voertuigen heeft alle technische reddingsmaterialen die nodig kunnen zijn bij een ongeluk.

Blusvoertuigen
Hét bekendste voertuig is natuurlijk de tankautospuit. Deze wegen blust branden, red mensen en biedt hulp bij verkeersongelukken. Dit voertuig heeft dan ook de belangrijkste hulpmiddelen voor de brandweer in noodsituaties. Elke kazerne heeft tenminste een tankautospuit staan, om bij een brand of een ongeval snel ingezet te kunnen worden.

Autoladders
De autoladders worden gebruikt om mensen te helpen op hogere verdiepingen. Ze worden ook gebruikt om mensen en dieren uit water of ijs te redden.

Haakarmbakken
De brandweer heeft veel verschillende taken en daardoor is het niet handig om voor elke siuatie een aparte auto te hebben. Daarom heeft de brandweer haakarmbakken. Deze containers zijn zo ingericht dat ze met een haakarm direct op een vrachtwagen kunnen worden getrokken. Deze containers kunnen deze verschillende materialen in zich hebben: duikapparatuur, adembeschermingsapparatuur, meetapparatuur en spullen om gevaarlijke ongevallen te kunnen bestrijden.