Basketbal

Basketbal

Bij basketbal speel je met een team van 5 personen en 7 wisselspelers tegen een ander team met hetzelfde aantal spelers. Het doel van basketbal is de bal verkrijgen en die door de basket krijgen. Een basket is een ijzeren ring met een net aan de onderkant. Maar als de tegenstander de bal heeft dan probeer je diegene te hinderen door de bal af proberen te pakken of de basket beschermen. De basket heeft een grote van 45cm. En hangt ongeveer op een hoogte van 3 meter. Aan de basket zit een backboard vast. Op een basketbalveld zijn er 2 baskets ze staan aan de korte zijden van het veld. Je kan basketbal binnen beoefenen maar ook buiten. Binnen wordt het op een harde ondergrond meestal van hardhout of kunststof. Maar buiten wordt het op asfalt gespeelt.

Het Spel

In aanvallend opzicht wordt basketbal gespeeld door de bal op de grond te stuiteren. Je kan ook de bal passen (overspelen) naar iemand anders van je eigen team. Binnen 24 seconden moet er een schotpoging worden gedaan. Dit betekent dat je een bepaalde tijd hebt om de basket te raken. De aanvalstijd wordt beperkt door de schotklok. Dit is om de snelheid en de aantrekkelijkheid van het spel te behouden. Er kunnen 2 of 3 punten worden uitgedeeld. Dit hangt af vanaf welke afstand je de bal scoort. Maar een vrije worp levert maar 1 punt op. De veldspelers nemen verschillende posities in. Je hebt de: de center en de power-forward staan vlakbij de basket. Dan heb je de small-forward en de shooting-guard die rond de driepunt lijn staan. En dan heb je als laatste nog de point-guard. De point-guard zorgt ervoor dat de bal van de ene zijde naar de andere zijde komt. En naar een medespeler komt. Hiermee proberen zij het volledige veld te verdedigen. Een wedstrijd duurt 4 x 10 minuten (volgens de FIBA regels) of 4 x 12 minuten (volgens de NBA regels). Wie na de aangegeven tijd het meeste punten heeft, heeft gewonnen. Als beide teams evenveel punten hebben (gelijkspel) dan krijgt de wedstrijd 1 of meerdere verleningen van 5 minuten. De score en andere belangrijke wedstrijd gegevens worden op het wedstrijdblad bijgehouden.

Geschiedenis

Basketbal is een sport die uit het niets werd uitgevonden in 1891. Sportleraar James Naismith, een Canadese docent aan het opleidingsinstituut voor de YMCA in Springfield (VS). Hij riep 18 studenten van zijn klas bij elkaar, verdeelde hen in twee ploegen van negen spelers en stelde voor elke ploeg een aanvoerder aan. Bedoeling is een indoorspel waarin de vaardigheid meer dan de fysieke kracht het spel bepaalt. De doelen worden met behulp van perzikmanden op drie meter hoogte aan balkonrails bevestigd. Zo begon de allereerste basketbalwedstrijd, gespeeld met een voetbal.

Site voor kinderen van 6 tot 13 jaar. Veilig, fun en educatief.